Wednesday, 23 January 2013

Bagaimana Menegur Orang Yang Lebih Dewasa ?

okeh betapa sukarnya nak menegur orang yang lebih dewasa nie kan.. lebih lebih lagi orang tu berpendidikan dan jawatan yang lebih tinggi dari kita..
 haa lagi la susah kalau kedudukan kita nie bukannya yang terpelajar sangat dah la tu budak mentah lagi kan.. 
tapi walau tinggi mana pun pendidikan seseorang tu mana ada insan yang sempurna kan.. mesti dia buat silap juga.. mesti okeh ! huhu
mana la tau kan orang yang lebih dewasa nie 'ter'buat silap yang mereka tak sedar atau buat2 tak sedar kan.. 
jadi kita yang perasan kesalahan tu kena la tegur daripada biarkan kesalahan2 mereka tu berlarutan.. 
tak kira lah jenis kesalahan pun dah namanya buat silap ada baiknya tegur.. TAPI kena la menggunakan cara yang betul.. 
nanti kalau tak betul lain pulak isu yang timbul..al maklum lah jiwa/hati orang2 yang lebih dewasa nie kan sensetif.. nak nak lagi orang yang menegur nie bole dikategorikan 'budak' pada pandangan mereka.. kan..?

terpaksa menegur orang yang lebih dewasa daripada kita..eya la..kalau tak ditegur kang rasa bersalah menyelubungi diri, tak aman hidup nanti...asyik ingat benda tuu ja haha.. TAPI masalahnya sekarang "cara nak tegur tu?" haishhh...

hmm..oleh kerana benda nie berlaku kat diri aku sendiri,, jadi semestinya aku nak 'share' pengalaman berharga aku nie.. heyy.. ingat senang ka nak tegur orang yang lebih dewasa nie? susah tau,, kena kuat dari segi mental dan fizikal..cehh.. hahaha

Okeh apa yang aku buat ialah :

  • Niat : 

pastikan niat menegur tu untuk memperbaiki kesalahan yang orang tu dah buat.. bukan niat nak mengejek atau memperlekehkan orang tu ya.. itu bukan menegur namanya tapi nak ajak bergaduh..bergaduh?? isshhh..orang tua tu..huhuhu

  • Berbincang secara personal @ 'face to face' :

berbincang secara baik kat tempat yang hanya kita dan orang itu sahaja.. insyaAllah dia terima sebab kita kira menghormati dia juga kan sebab berbincang tanpa didengari oleh pihak lain..
sebaiknya janganlah mengaibkan seseorang itu sebab kalau kita 'on the spot' dan depan orang ramai menegur mesti dia emosi..dah lah menegur kat tempat yang salah.. depan orang lak tu..ingat sket yang ditegur orang dewasa..haishh.. kita sendiri pon tak bole terima teguran cam tu kan..

  • ayat dan cara percakapan yang sopan dan lemah lembut :

ayat yang diguna tu kena la terbaik ok..kalau boleh ayat yang menyentuh hati nurani dan jiwa yang murni tu..alaa dengan orang tua nie guna ja ayat yang manis2 kompem cair punya hehe.. 
selain tu, cara percakapan tu kena la sopan..kan nak tegur orang tua tu,,takkan la nak buat cam kawan2 kan..siap tepuk2 bahu/tampar2 lengan.. huhuhu.. jaga adab dengan orang tua ya..  

**Ingat ya beri teguran yang membina dan bermanfaat bukan yang buruk2 ya kawan2 ku.. hehe**
Dan tetap tekunlah engkau memberi peringatan kerana sesungguhnya peringatan itu mendatangkan faedah kepada orang-orang yang beriman
(Adz-Dzaariyat 51:55)
# kalau orang yang kita tegur tu masih tak berubah.. maka jalan terakhir untuk menyedarkan kesalahan yang dia dah buat adalah melalui doa ^__^

p/s : kalau orang yang ditegur tu tak boleh terima teguran maka terpulanglah pada dia.. tugas kita dah selesai sebagai penegur..hehe.. peace :)

[ Yang Tua Kita Hormati Yang Muda Kita Sayangi ]




Heyy KamooTerima kasih Sudi Baca^^..Say Something Peliss~

Monday, 21 January 2013

SEGMEN : SELAMAT ULANGTAHUN KELAHIRAN


haa..join segmen lagi.. hihi

nak join juz klik banner atas nie k ^__^

Nama : Zyra
Tarikh Lahir : 21 November 1992





Heyy KamooTerima kasih Sudi Baca^^..Say Something Peliss~

Friday, 18 January 2013

Perkongsian Jumaat ~







Renung Renungkan & Selamat Beramal ^__^

**Salam Jumaat**




Heyy KamooTerima kasih Sudi Baca^^..Say Something Peliss~

Thursday, 17 January 2013

Segmen Top Up by Blogger Emas Putih

ehemm2..hehe.. kebetulan g lawat blog akak Emas putih nie maka ternampak & terbaca lah segmen anjuran beliau..

Dan tercatat la kisah aku join segmen dia.. huhu..

Nak join juz klik the banner ya.. pEacE ^__~

Segmen Top Up by Blogger Emas Putih




Heyy KamooTerima kasih Sudi Baca^^..Say Something Peliss~

Tak sangka dia PENGKID !!

Haaa.. tak sangka aku dapat rasa pengalaman sendiri berdepan dengan golongan pengkid nie.. sebelum nie aku dengar dan baca sahaja. Tak sangka sekarang aku 'face to face' okeh !

Petang tadi aku keluar ngan kawan.. jalan punya jalan punya jalan.. hehe.. sambil 'window shopping' gitu.. alih2 kami terserempak ngan budak opis kawan aku tu.. penampilan dia agak ke-le-laki-an gitu tapi masih bole tau dia laki or perempuan.

Aku tau dia perempuan sebab aku pena jumpa dia..lagi pun kawan aku tu ada gitau juga tapi masa jumpa dulu tu kitorang tak bertegur la,, setakat berbalas senyum ja.. **senyuman tu kan satu sedekah** :)

TAPI bila terjumpa hari nie,, dia siap bawa berjabat tangan kaw ! mula2 tu terkejut juga sebab tiba2 ja.. aku sambut juga la lagi pun perempuan sama perempuan kan takkan nak tolak,, tak manis shungguh sikap gitu.. 

Masa bersalam tu dia cakap "hye, bole berkenalan?" Eh apsal kenyit2 mata segala niehh!
Aku pun senyum ja dan mula lah gelabah tapi tetap cool,, buat2 relax sebenarnya dalam hati huhh..nauzubillah.. 

Then tak abis lagi gelabah aku, dia tanya lagi "dah ada boyfriend ka?" "tinggal kat mana?"
gulpp..meremang bulu roma.. aku tarik kawan aku dan terus blah dari situ.. tinggalkan dia sorang2.. haishh.. bawa2 la bertaubat.. 

Lepas tu kawan aku cerita la kat aku tentang identiti pelik dia tu.. hmm.. hanya mampu berdoa supaya orang2 yang sesat nie kembali ke jalan yang diredhai Allah SWT.. 

~ Daripada Ibnu Abbas r.a. bahawa 9maksudnya0 : "Rasulullah SAW melaknat kaum lelaki yang meyerupai atau berlagak seperti wanita dan kaum wanita yang menyerupai atau berlagak seperti lelaki." (Riwayat al-Bukhari).

~ Daripada Abu Hurairah r.a. beliau berkata (maksudnya) : "Rasulullah SAW melaknat lelaki yang memakai pakaian wanita dan wanita yang memakai pakaian lelaki." (Riwayat Abu Daud dengan Sanad Sahih).

 semoga kita terhindar dari godaan syaitan yang bermacam2 bentuk dan rupa.. aamin..




Heyy KamooTerima kasih Sudi Baca^^..Say Something Peliss~

Thursday, 10 January 2013

Makan.. Makan & Makan = Chubby


Hari nie makan petang aku agak 'double wow' gitu .. haha..
mana taknya order makanan cam tak makan tengah hari..  
hmm..apa bole buat kan 'permintaan perut' yang kosong..kosong.. hehe.. :P
so, antara makanan2 terpilih oleh tuan punya perut ialah : jeng..jeng..jenggg...

Teh Ais.. 

Kelapa Muda

Sate Ayam & Daging

ABC Milo [ first time tau & makan ABC nie ] sooo sadap !!

Nasi Goreng Pattaya **pebret & menu utama ku** ^__~

Jagung.. ( tuntutan nafsu makan semata2 )

ABC Buah Special.. slurpppp..*eh da macam megi pon ada cara bunyinya*

Mee Basah.. yummyyyyy



Suasana tepi pantai lagi.. **perghh..cuaca yang redup dan berangin macam nie maunya selera makan sama cam tok gajah** hahaha

# tempat aku bersantai dan makan petang nie di Anjung Perdana Tanjung Aru Beach.. ^___^
^^banyak kali datang tempat nie baru kali nie update kat blog^^ huhu.. gaya orang 'minta puji' ginie laa.. hahahaha...

## Eh.. bukan aku makan sorang tau,, ada beberapa ahli keluarga yang lain.. harap maklum..! hoho.. :P


apa apa pun masa nie kenyang sesangat..Alhamdulillah :) ..dan aku menjadi buncit 'seketika'.. haha..
Juz Remember 'SEKETIKA' cuma.. !! :))





Heyy KamooTerima kasih Sudi Baca^^..Say Something Peliss~

Tuesday, 8 January 2013

Segmen : Saya Blogger Negeri ......


juz klik banner if u olls nak join this segment or klik sini.. yuppyyyy.. :))

Negeri : SABAH DI BAWAH BAYU ^___^

Apa yang best kat Sabah ?? 
semestinya . .  . . 

AMBUYAT .. yeahh. . . 

dan

KUIH PENJERAM.. wuhuuu.. :P

Hmm.. tempat yang kira best dan unik ialah. . .

RUMAH TERBALIK :)

Tag : Jue Jaynee 



Heyy KamooTerima kasih Sudi Baca^^..Say Something Peliss~

Tuesday, 1 January 2013

Ala...Esok Sekolah. . .



Ishh.. apa nie mengeluh lak.. tak baik sungguh..! kang ilmu tak masuk baru tau.. hehe..
MUNGKIN gini la perasaan adik2 kita kn.. huhu.. 
tapi seriously,, aku dulu semangat gila nak gi sekolah tau..lebih2 lagi kalau semua benda yang diguna tu baru.. hahaha **wajib pecaya**

[ Rindu lak zaman sekolah dulu..banyak kenangan manis & pahitnya :'( ]





Heyy KamooTerima kasih Sudi Baca^^..Say Something Peliss~

Terima Kasih Daun Keladi..^__^.. Nanti datang Lawat Lagi Yaa ~ ! [ Babaii :P ]